February 3, 2020
Ik durf zeggen dat ik als Medisch en Sportpedicure, door tal van voetproblemen te behandelen bij sporters, aan iemands tenen kan zien of hij/zij een specifieke sport beoefent. Bij veel sporten hebben de tenen, en dan vooral de grote teen, het best zwaar te verduren.Dit is het gevolg van specifieke voetbewegingen in de schoenen tijdens het sporten, die je normaal gesproken niet (zo intensief) maakt. Die bewegingen vergen niet alleen meer van je spieren, maar hebben ook absoluut effect op je tenen. Bij veel sporten maak je korte bewegingen in meerdere richtingen, waardoor de voet geneigd is naar voor te schuiven in de schoen. De grote teen vangt het meest van de uitgeoefende kracht op. Dit is de reden waarom een goed aansluitende sportschoen geadviseerd wordt, waarbij anderzijds de tenen nog voldoende ruimte hebben om te bewegen zonder echt te schuiven. Geen sinecure, vooral omdat ook zeer vaak je 2 voeten nog eens van lengte verschillen.De meest voorkomende voetklachten bij sporters situeren zich bijgevolg ter hoogte van de tenen. Hierbij een top drie met oorzaken, gevolgen en de aanpak.
We spreken van een traumanagel als het nagelbed beschadigd is door een te grote druk op de nagel of door een acuut en hard contact (bvb. een ongelukje, iets laten vallen op de nagel).Die te grote druk kan ook veroorzaakt worden door te lange nagels. Tijdens het sporten wordt hierop grote druk uitgeoefend, wat kan leiden tot beschadiging van het nagelbed. Beschadiging van het nagelbed is onherstelbaar. Die beschadiging kan ik als pedicure ook niet wegnemen.Wat doe ik wel? Ik zal de beschadiging beperken en een halt toeroepen door de nagel te begeleiden, opdat hij geleidelijk aan zo juist en mooi mogelijk terug groeit. Dit doe ik door de traumanagel te frezen met een carburefrees in combinatie met de nattechniek, waardoor deze behandeling niet als pijnlijk ervaren wordt. De nagelriem wordt gereinigd met de onyclean en drukvrij gelegd. Ook wordt de nagel gepolijst met een polier- of amarilfrees. Gedurende de behandeling geef ik advies voor eigen toepassing thuis, ter preventie van meer leed. Regelmatig frezen van de nagel is aangewezen om te grote druk op de nagel in de schoen tijdens het sporten te voorkomen. 2. Er kunnen twee grote oorzaken zijn van ingegroeide nagels:
Ingegroeide nagels kunnen onbehandeld een pijnlijke ontsteking veroorzaken. Dit willen we zeker vermijden.Als pedicure pak ik dus de kleinste ingroei aan, nog voor deze pijnlijk is. Zo voorkomen we ontstekingen die je van je sport zouden afhouden. De behandeling gaat als volgt: De hoekpunten thv de teennagel, die de pijn veroorzaken, worden grondig geobserveerd. De nagel wordt gefreesd, geknipt en pijnlijke nagelhoekjes worden behandeld. Hiervoor gebruik ik de top-gripfrees. Vervolgens wordt de nagel drukvrij gelegd door het gebruik van copoline. Als er al sprake is van een ingegroeide nagel of drukkende nagel in de huid met een wondje tot gevolg, wordt dit - hoe klein ook - grondig verzorgd en krijg je accuraat advies om dit verder in de thuissituatie te doen. 3. Het ontstaan van stootnagels of verdikking van de top van de grote teen is een derde frequent gezien probleem bij sporters.Door het stoten tegen de voorkant van de schoen kunnen nagels beschadigd geraken. Ze zien er dan gebroken, brokkelig of onregelmatig van vorm uit. Vaak komt er dan aan de top van de grote teen een verdikking of eeltvorming, die de nagelgroei verder tegenhoudt.Dit kan ik als pedicure verhelpen door de mogelijke oorzaak van de stootnagel of verdikking samen met jou op te sporen. De eeltplaatsen of de verdikking van de huid worden bevochtigd met eeltweker, die het verwijderen van het eelt bevordert. Afhankelijk van de sportdiscipline, je sportfrequentie en de timing, wordt je eelt deskundig weggenomen. Eveneens wordt advies gegeven naar preventie en de eigen behandeling van eeltvorming.
Wat de sportpedicure verder nog kan betekenen?In principe kun je, bij geen last, gewoon je eigen voeten verzorgen. Een pedicure kan helpen bij pijnlijke last, huidklachten, als er een vervelende likdoorn weggehaald moet worden of zeker bij steeds terugkerend eelt. Eelt kan immers pijnlijke kloofjes veroorzaken. Die moeten zeker behandeld worden om verergering en ontsteking te voorkomen.Als regel geldt dat professioneel verzorgde voeten minder risico op blessures geven. Blessures kunnen immers rechtstreeks ontstaan door ongemakken of verergering van hoger vermelde problemen aan de voeten, maar ook onrechtstreeks door het compenseren van de last eraan, waardoor je zowel overbelastingsletsels op andere niveaus van je lichaam kan krijgen of op de spieren en gewrichten van je voet.Een sportpedicure bezoek is bijgevolg
Een medisch en sportpedicure, zoals ik, heeft zich - na het behalen van het diploma medisch pedicure - gespecialiseerd in de behandeling van de voeten van sporters. Bezoek me voor het juiste advies, voor drukvermindering, behandeling van eelt, likdoorns, kloven en nagelproblemen. Ik help je bij het herstel en de preventie van blessures, door bvb. gebruik te maken van een goed aangelegde taping of het aanmeten van antidrukmateriaal.
Evy Bogaert, Medisch en Sportpedicure, RUNNING AND MOREBij vragen, contacteer me vrijblijvend: evy.bogaert@runningandmore.be of 0476 33 89 10. Wens je een afspraak, dan kan je die boeken via de online agenda, bovenaan de Homepage. Lees meer over mijn diensten op de pagina's Sportpedicure en Medewerkers.Heb je vragen rond je voetgewelf en/of voetfunctie, neem dan onze aanpak door in het nieuwsbericht: Voetgewelf, loopblessures en inlegzolen.