April 28, 2020
In dit artikel wordt verduidelijkt welke grote rol de sportosteopathie kan spelen, zowel in preventie als in behandeling van sporters.Wetenschappelijke studies wijzen uit dat meer dan 50 percent van alle atleten (recreatieve en professionele) minstens één keer per jaar gedurende enkele weken out zijn met een ‘sportgerelateerde’ kwetsuur.Dit cijfer is de laatste decennia nauwelijks beïnvloed door de enorme vooruitgang op vlak van schoentechnologie, trainingsinzichten, gezonde voeding, medische omkadering en dergelijke. Waar wringt dan eigenlijk het schoentje?Voor een kwetsuur vinden we vaak een voor de hand liggende oorzaak, zoals te snel opdrijven van de trainingsbelasting, nieuwe schoenen, verandering van loopstijl (‘omdat gezegd werd dat ik daardoor sneller zou lopen’), …Als een lopersknie wordt vastgesteld na een periode van intensievere training, kan dit er mogelijk wel op wijzen dat deze iets met mekaar te maken hebben (= associatie), maar het betekent daarom niet noodzakelijk dat er ook een causaal verband is.
Bij het ontstaan van klachten spelen er zowel extrinsieke als intrinsieke factoren een rol. En deze zijn allemaal, in mindere of meerdere mate, altijd aanwezig.Extrinsieke factoren zijn buiten de atleet gelegen: trainingsvolume, -intensiteit, -ondergrond, -materialen, …Intrinsieke factoren behoren tot de atleet zelf. Ze situeren zich op 3 vlakken:
Dit één op één denken is niet noodzakelijk verkeerd. Alleen spelen er altijd en overal heel veel ééntjes mee. Een stressfractuur kan beïnvloed zijn door het trainingsvolume, door gewrichts- en spierdysfuncties,... maar eveneens door een disbalans in je hormonenhuishouding en/of je vitamine D - en calciummetabolisme. Bij dit laatste spelen, naast de zon, ook de werking van het maag-darmstelsel en de functie van lever en nieren een rol.
Als de spreekwoordelijke emmer overloopt, is er meestal de druppel (aanleiding) en er is een plas water (symptoom) als gevolg.Het is natuurlijk goed om
Dit drieluik is de essentie van de holistische aanpak in osteopathie. Een osteopaat is opgeleid om altijd en overal aandacht te hebben voor het totale beeld, om via manuele diagnostiek en behandeling alle intrinsieke factoren te normaliseren en tegelijkertijd de atleet bewust te laten worden van bepaalde negatief inwerkende extrinsieke factoren.Nog zinvoller is het van ervoor te zorgen dat de emmer nooit te vol is. En hier komt de rol van osteopathie op preventief vlak meespelen. Een osteopaat krijgt via het osteopathisch onderzoek zicht op een mogelijke disbalans, zowel in het spier- en gewrichtsstelsel als ter hoogte van organen en schedel.Wanneer het lichaam niet ‘belast’ wordt (door training bvb), zal je van zulke disbalansen zelf wellicht niet al te veel ondervinden. De bijkomende sportbelasting zorgt ervoor dat die prikkels wel leiden tot iets dat je zeker opmerkt, bvb. een contractuur van de kuit of een fasciitis plantaris.De meeste kwetsuren krijg je niet ‘door’ het sporten, maar ze komen door het sporten aan de oppervlakte. Sporten draagt dus niet alleen bij tot algemene gezondheid en fitheid, maar je wordt je -dankzij de sportieve belasting- sneller bewust van (kleine) onevenwichten.De osteopaat is opgeleid om al in een vroeg stadium (dus voordat er klachten zijn) een disbalans en minder goede functies te ontdekken en te behandelen, waar dan ook in het lichaam.Een regelmatige screening (osteopathische screening of bewegingsanalyse) en behandelingen bij de osteopaat zijn dan ook zeer sterk aanbevolen.Osteopathie is ‘de’ effectieve tool voor preventie en behandeling van sportgerelateerde letsels, en bij uitbreiding voor de algemene gezondheid van de sporter. Sporters die vinden dat ze hiervoor geen tijd hebben, raden we aan eerder een training te skippen dan deze waardevolle tool te negeren. Het zal hen meer voordeel opleveren, dan dat ze nadeel zouden kunnen hebben van het reduceren van trainingsvolume!Rik Hoste DO, MSc, osteopaatAfspraken
Meer lezen
"Ik wil je heel erg bedanken voor de 3 osteopathiebehandelingen die je mij gaf. Ik ben al volledig pijnvrij, ook tijdens het trainen! Het is echt indrukwekkend hoe je met de bewegingsanalyse op het spoor kwam van mijn eigenlijk probleem. Ik ben zeer dankbaar dat ik niet opnieuw door heel de molen moet van kinébehandelingen en ontstekingsremmers en dat mijn achillespezen op deze manier genezen zijn. En vooral dat ik weer gemotiveerd verder kan trainen! Had ik deze stap maar veel eerder gezet. Nogmaals grote dank."