Terug naar alle nieuwsberichten

Het voetgewelf, loopblessures en inlegzolen

May 14, 2021

Hoe werkt het voetgewelf en wat hebben inlegzolen en loopblessures ermee te maken?

Hierin zijn we bij RUNNING AND MORE al jaren gespecialiseerd.

Vorige zomer deden we een experimentele studie over de effecten van de functionele Currex-zolen op loopeconomische parameters. Hierin toonden we aan dat deze inlegzolen zorgen voor een significante verbetering van de Running Economy en de Elastic Exchange t.o.v. gewone inlegzolen.

Er wordt wel eens smalend gekeken naar geprefabriceerde inlegzolen, meestal door wie op maat gemaakte steunzolen gewend is. Redenen daarvoor zijn wellicht een beperkte kennis en/of ervaring met de Currex-zolen. Het concept verschilt ook grondig van dit van de klassieke steunzool en beantwoordt veel meer aan de wetten van de natuur en de functie van levend weefsel.

 

Het voetgewelf: Hoe werkt het?

Het voetgewelf is een diafragma, te vergelijken met het middenrif en de bekkenbodem.

Het speelt in die functie een grote rol in de statiek en in de stabiliteit. Een diafragma functioneert goed op voorwaarde dat het in rust een voldoende basisspanning heeft. Deze basisspanning is er dankzij verschillende trek- en drukkrachten die op de structuur inwerken.

Specifiek voor het voetgewelf is dat een bijkomende druk aan de onderzijde zorgt voor een prikkeling van de dieptesensibiliteit, waardoor de hersencentra van de voetgewelfspieren gestimuleerd worden tot actie. Hierop is de filosofie van barefoot running gebaseerd: Een zo snel mogelijk contact met de bodem zorgt voor een betere voetstabiliteit.

De gewone inlegzool van een sportschoen prikkelt dit mechanisme niet. Het gebruik van een geschikte en ertoe ontworpen inlegzool (de functionele inlegzolen van het type Currex) zorgt ervoor dat dit contact wél aanwezig is hoe het hoort.

 

 

Daarnaast is het ook van cruciaal belang dat de voetgewelfspieren hun basisspanning blijven behouden. Als het voetgewelf door een harde of te hoge zool wordt opgeduwd, neem je alle spanning uit deze spieren weg, waardoor ze voor de hersencentra als het ware niet meer bestaan. Hierdoor verzwakken deze spieren net.

Je moet altijd het eigen voetgewelf ‘respecteren’. Er is niets fout aan een laag voetgewelf (platvoet) of hoog voetgewelf (holvoet). Er zijn ook geen studies te vinden die de vorm van het voetgewelf linken aan blessuregevoeligheid.

 

Hoe werken de Currex-zolen hierop in?

Door te zorgen voor een adequaat contact tussen inlegzool en voetzool, rekening houdend met de normale voetgewelfhoogte, die eigen is aan het individu, creëren we de juiste basisvoorwaarde. Dat nl. de voetgewelfspieren in werking kunnen treden om -bij verhoogde druk (zoals het bodemcontact bij hardlopen)- de voetstabiliteit te waarborgen.

In de contact- en afrolfase is het vervolgens natuurlijk ook nodig dat het natuurlijk bewegingspatroon van de voet niet wordt afgeremd.

Een corrigerende steunzool zal weliswaar zorgen voor een stabiele voet met positieve invloed op parameters die gemeten worden ter hoogte van de voet, maar zal de impactkrachten op hoger gelegen structuren net doen toenemen. De capaciteit om dit te compenseren is individueel verschillend en afhankelijk van de flexibiliteit en elasticiteit van het spier-, pees- en gewrichtsstelsel.

Bij de functionele Currex-zolen wordt dit natuurlijk bewegingspatroon niet afgeremd, maar worden de voetspieren net geprikkeld om zelf te zorgen voor de stabiliteit. Daardoor worden ze ook sterker en zorgen ze blijvend voor de noodzakelijke basisspanning.

 

 

Wat bij klachten?

Het gebruik van klassieke steunzolen is wijd verspreid. Ze worden ingezet voor allerhande klachten, gaande van rugpijn, bekkeninstabiliteit, bursitis ter hoogte van van de heup, lopersknie, scheenbeenvlies- en achillespeesontsteking tot stressfracturen.

Er ontbreekt hier meestal een volledig onderzoek van kop tot teen dat nodig is om

  • de klacht te kunnen kaderen en duiden en
  • tot een logisch verantwoord en juist behandelplan te komen.

Daarnaast vinden we in de wetenschappelijke literatuur zeer beperkt bewijs over effecten van steunzolen.

Uit al deze gegevens blijkt dat de aanpak van RUNNING AND MORE , bij sportletsels van gelijk welke aard, beduidend breder gaat dan de oplossing te bieden met een inlegzool. Bij sommige klachten kán een inlegzool helpen.

Maar geen enkele voet, behalve deze met een structurele afwijking, heeft voordeel van een correctie of ophoging.

Is een platvoet een afwijking? Neen

Moet een platvoet behandeld worden? Neen

In de Standaard Bewegingsanalyse onderzoeken we grondig en manueel hoe goed de functie is van jouw voetgewelf. We meten hierbij ook exact op

  • wat het effect is van je steunzolen op je volledige looppatroon en loopeconomie
  • wat de objectieve meerwaarde is van de aansturing van je voetgewelfspieren door de functionele Currex-zolen op alle loopeconomische parameters.

 

 

Conclusies

Enerzijds krijgen we uitsluitend positieve feedback van duizenden gebruikers van de Currex-zolen, ook (en niet in het minst) van vroegere steunzoolgebruikers.

Anderzijds is er nu ook vanuit wetenschappelijke hoek -met twee experimentele studies- bevestiging van het concept van de functionele zool:

RUNNING AND MORE heeft hierbij aangetoond dat deze zolen

  • zowel de voetgewelfspieren activeren
  • de vermoeidheid ervan tegengaan
  • zelfs een positieve invloed hebben op de
  • totale Running Economy en
  • de Elastic Exchange
  • van het volledige lichaam

Lees meer op de pagina's Currex-zolen en/of Bewegingsanalyse Lopen.

De Currex-zolen aanschaffen kan je ook vlot na afspraak: Boek via de online agenda (bovenaan de homepage) de 'Currex-zolen check'.

Rik Hoste, Osteopaat DO, bewegingsanalist